Monday, February 14, 2011

a hajzl stale nespadl...


Znate prislovi: Na posraneho i hajzl spadne?
Dva mesice volna lakaji k uletum...a tak jsme ja, Virgiak a Lola vyrazili na cestu v zanovni modre Pandore/Volkswagen combi, 1971/. Cil cesty byla severni Argentina a Chile. Dokumenty k prepisu Pandory na me jmeno byly v Asuncion uz tri mesice a po mem prijezdu z rodne kotliny tam, k memu prekvapeni, stale byly.
Proto jsme zabalili saky paky a vyrazili presvedcovat uredniky do Asuncion, ze takto teda ne. Byl to ukol nelehky, Pandora byla zarazena do supliku - observada. Tamn konci vsechna auta, kde neco nesedi. Tady zacina cely kolobeh nanovo, trva to 5 tydnu. Takze jsem zacala na urednicky tlacit, kazdy den nanovo do centra a presvedcovat, znovu na overeni znacek,znova presvedcovat. Clovek tak pozna mnoho lidi na nejvyssich postech, ale je mu to, alespon tady v Jizni Americe, k nicemu.
Po tydnu v Asuncion jsem stastne vykracela z uradu s papiry od auta a vyrazili jsme. Pres argentinske Chaco, prumernou rychlosti 65 km za hodinu smerem do And. Je to moc set kilometru roviny...jeden by si skoro myslel, ze se tam nemuze nic stat. Ale to nam s Pandorou nehrozi. Pandora nefunguje jen jako priblizovadlo, ale take jako vynikajici fitness centrum. No zkuste nekdy sami roztlacit kombi, moc to nejde. Pandora ma navic rada pri roztlacovani velkou rychlost, cestujete-li dva a pes...tak je to ukol dosti obtizny. Probihalo to tedy zhruba tak - jelikoz Lola odmitala/a stale odmita/ spolupracovat na roztlaceni auta, tak Virgiak tlacival zezadu, ja po boku a v momente nabite rychlosti jsem spesne naskocila do Pandory, lupla tam dvojku a blum blum blup...a nic. Nekdy jsme teto posilovny meli na slunicku vice nez hodinu, nekdy nakopla za deset minut. Kazpopadne byl jakykoliv dalsi posun oslaven revem a zpevem z okna. Hejna papousku vylekane vzletla, kdyz ozvalo se udolim: A jedeeeem...
Po cca 800 km zacaly ale dalsi mouchy. Pandora zacala ztracet olej. Na 300 km ztratila 5 litru. Tak jsme trpelive dolevali, az jsme se dostali v 11 hodin v noci na 10 km od nasi prvni destinace - Salta, Argentina. 10 km od Salty ale Pandora hekla a zdechla. Prijela odtahovka, tu jsme ubezpecili, ze to pujde, ze uz to zname...a opravdu, po hodine snahy, se nam podarilo dostat Pandoru opet do chodu. Projeli jsme celnici a po cca 6ti km zavonela spalena elektrika, vypla svetla a byla tma. Prenocovali jsme u krajnice a rano nas odtahovka hodila do servisu. Jestli si myslite, ze toto jsou trable, tak pozor, ty teprve zacinaji. Protoze...a to az priste.

1 comment:

  1. Néé, už tééď!! je to napínavější než detektivka od Christie. Těším se na pokračovanání! puchu

    ReplyDelete